Attraksjoner i området
Moskus
Den norske stammen på Dovrefjell består av ca. 300 dyr sommeren 2012, i 2010 var bestanden 226 dyr. Moskusfeet er vanligvis cirka 2 meter lange, men de kan bli nærmere 2,5 meter. Skulderhøyden er normalt omkring en meter, men hannene kan i noen tilfeller bli opp mot 1,4 meter. Pelsen inkluderer langt beskyttelseshår som nesten rekker til bakken. Et voksent dyr veier vanligvis rundt 200 kg, men enkeltindivider kan bli over dobbelt så tunge. Dette er hurtige dyr med en toppfart på nærmere 60 kilometer i timen.
Om sommeren lever moskusfeet i våte områder, inkludert i elvedaler. De trekker mot høyereliggende områder om vinteren for å unngå dyp snø. De er drøvtyggere og om vinteren må de grave gjennom snøen for å nå ned til maten. Moskusfe er sosiale og lever i en flokk som vanligvis er på rundt 10-20 dyr, men noen ganger over 100. Vinterflokker består av voksne av begge kjønn såvel som unge dyr. Under paringssesongen konkurrerer hannene om dominansen og en voksen okse driver de andre hannene ut av gruppen. Flokkene er kjent for å gå i forsvarsformasjon, en rund sirkel med ungene innerst, når de føler seg truet.
Hunnene når kjønnsmodenhet i toårsalderen og hannene blir kjønnsmodne etter fem år. Svangerskapet varer i 8 måneder, men i enkelte tilfeller også 9. Omtrent alle svangerskap ender med en enkelt kalv. Kalven dier i ett år, men kan spise gress allerede en uke etter fødselen.
Snøhetta Viewpoint
Viewpoint Snøhetta er en utsiktspaviljong på Tverrfjellet i Dovre kommune.
Bygget er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, og ble åpnet i 2011. Utsiktsbygget er oppført på oppdrag fra Norsk Villreinsenter Nord. Bygningen er oppført som en boks av stål, med en stor glassflate mot Snøhettamassivet i nord, og en organisk og bølgende form av massivt tre mot sør. Bygget er åpent og tilgjengelig i sommerhalvåret, og nås etter 20 minutters gange fra parkeringsplassen ved Tverrfjellet.
Parkeringsplassen er avgrenset av stolperekker, inspirert av de gamle ledegjerdene som ble brukt for å fange villrein i høyfjellet for mer enn 800 år siden. Følg grusstien, som også er tilgjengelig for rullestolbrukere, 1,5km opp til utsiktspunktet. På veien dit forteller en rekke med steinheller deg Dovrefjells historie gjennom de siste 10 000 år. Ved toppen kommer du til Viewpoint Snøhetta. Her er det utsikt til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og det nedlagte Hjerkinn skytefelt.
Bygget har vunnet flere internasjonale priser siden det ble oppført og ble kåret til «Årets bygning i verden» i 2011.
I løpet av 2012 besøkte 15 000 personer Viewpoint Snøhetta.
Hundekjøring
Dahlen Husky, har 10 års erfaring med å få folk inn i Fjell-Norge med hundespann.
De har kjøring fra påske og fram mot våren.
Grimsbu Husky arrangerer kortere turer med hund.
Deltagere får prøvd seg på noe helt nytt og utfordrende. En tur med hundespann over snødekte vidder og i skogkledde daler, høres ut som en uoppnåelig drøm for mange. Denne opplevelsen har vi mulighet og lyst til å gi alle som ønsker det.
Som hundekjører, om det er for 1 time eller over flere dager, vil du få en opplevelse du sent vil glemme.
Ikke bare hundekjøringen men også sterke naturopplevelser vil sette seg fast i minnet. Folldal, som stedet der vi holder til heter, ligger midt i mellom Rondane og Dovrefjell.
Folldal har blandt hundekjører fått tilnavnet «Lille Alaska».
Stolte og store fjell pryder landskapet vi ferdes i. Et rikt dyreliv har vi også, sommer som vinter, er vi heldige kan vi også få sett noe av dette fra hundespannet.
Folldal Gruver
Folldal Gruver er et gammelt bergverkssamfunn bygget opp rundt kobbergruven fra 1748. Området består av 70 bygninger, gruveganger, slagghauger og tipper.
I dag er området et aktivt museum med utstillinger, merkede stier, nasjonalparksenter, kafé, overnatting og hovedattraksjonen som er gruva.
Folldal Gruver er blant de ti utvalgte Tekniske industrielle kulturminnene i Norge med spesiell oppfølging fra Riksantikvaren
-Gruvetur - ta toget inn til Worms hall
-Museum
-Nasjonalparksenter
-Utstillinger
-Kulturstier - få innblikk i det sosiale livet på verket, eller lær mer om produksjonen ved gruva. 3 forskjellige kulturstier.
-Audioguide
-Steinbutikk
-Rondane Geopark - her fås informasjon og anbefalinger av spennende geologiske turer.
Sist oppdatert 13.01.2020 kl. 13:51